Meer over autorijlessen

Sinds 2011 is het zo dat je al vanaf 16,5 jaar kan starten met autorijlessen. Ben je eenmaal 17 geworden dan mag je officieel afrijden, mits de instructeur je daarvoor goedkeuring geeft. 

Als je je rijbewijs voordat je 18 wordt hebt behaald dan moet je wel één ding in het achterhoofd houden, namelijk dat je nog niet alleen de weg op mag. Totdat je de leeftijd van 18 hebt bereikt moet er altijd een begeleider (vaak een ouder) met je mee in de auto.

Het traject van autorijlessen bestaat uit twee delen, namelijk het theorie examen en het praktijkexamen.

Theorie examen
De bedoeling is dat je de verkeerstheorie goed leert en het officiële theorie examen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) aflegt. Er is overigens maar één officiële instantie in Nederland die theorie en praktijkexamens voor het rijbewijs afneemt, en dat is dus het CBR. Je kunt op één van de verschillende CBR-locaties het theorie examen afleggen. Het is vooralsnog alleen toegestaan om het theorie examen af te leggen als je de leeftijd van 16 jaar hebt bereikt en in Nederland woonachtig bent.

Als je het theorie examen behaald heb krijg je een theoriecertificaat waarmee je praktijkexamen kan doen. Het theoriecertificaat heet een geldigheidsduur van 1,5 jaar. Heb je niet binnen die termijn het praktijk examen met goed gevolg afgelegd, dan dien je opnieuw het theorie examen te doen.

Praktijkopleiding
Vandaag de dag is er een enorme keuze aan rijscholen, rijopleidingen en studiemateriaal om het autorijden onder de knie te krijgen. Naast het alom bekende reguliere lessen zijn de laatste jaren vooral de verkorte rijopleidingen, de zogenaamde spoedopleidingen enorm populair geworden. Veel springen daar op in met allerlei verschillende cursussen, variërend van een 4-weekse cursus tot een super compacte rijopleiding in 5 dagen.

RIS-opleiding
De nieuwste trend is de RIS-opleiding, oftewel de Rijopleiding in Stappen. Deze nieuwe methode bereidt de leerlingen beter voor op het hedendaagse verkeer. De resultaten tot nu toe zijn positief, de slagingskansen van leerlingen die de RIS-opleiding hebben gedaan liggen aanzienlijk hoger.

Rijsimulator
De rijsimulator is een ander nieuw fenomeen. Een aantal rijscholen beschikt over de simulator, het is namelijk ideaal om leerlingen de beginselen van het rijden bij te brengen. Er zijn voldoende voordelen, je mag al voor je achttiende oefenen, er is geen gevaar, dit neemt veel spanning bij de leerling weg en je kunt net zolang de zelfde les oefenen tot je het beheerst.

Dus ben je 16,5 jaar of ben je al wat ouder en wil je eindelijk je rijbewijs gaan halen? Vraag dan rijschool-vergelijken.nl offertes aan en kies de rijschool die het beste bij jou past!

Voordelen van rijschool-vergelijken.nl

Op rijschool-vergelijken.nl kunt u gemakkelijk offertes aanvragen voor rijles gerelateerde services in heel Nederland.

  • Bespaar tijd en geld.
  • 100% gratis en vrijblijvend.
  • Vergelijken in 3 simpele stappen.
  • Offertes direct op maat.
  • Ontvang de beste service!

In slechts 2 minuten offertes aanvragen bij meerdere bedrijven! Makkelijker kan het haast niet.

Bespaar flink op uw kosten. Vraag nu offertes aan.

Ervaringen van andere bezoekers

"Tegenwoordig is het zo moeilijk bij geschikte rijschool te lessen. Was daarom ook erg blij met deze service waar ik dus daadwerkelijk de rijscholen met elkaar kon vergelijken."
D. van Walsum, Deventer 

"Ik heb al heel wat rijlessen gevolgd. Ben er een tijd tussenuit geweest en wilde het dus weer gaan oppakken. Wilde vooral goedkoop lessen en met deze service heb ik een hele goedkope rijschool gevonden."
S. Greefhorst, Schipluiden